X

Recomandarea medicului: Ce afecţiuni tratează mirtul, planta menţionată şi în Biblie

Plantă aromatică originară din regiunea mediteraneană, mirtul are acţiune farmacologică diversă şi importantă pentru sănătate. În afară de menţiunile şi semnificaţiile biblice, mirtul este cunoscut şi pentru efectele terapeutice în afecţiunile respiratorii.

Arbust cu tulpini verticale, păroase, mirtul are frunzele ovale, lucioase, cu vârful ascuţit şi acoperite de mici scobituri. În remediile naturiste sunt utilizate frunzele şi fructele. Frunzele se recoltează primăvara şi se lasă la uscat în locuri umbroase, pentru a rămâne verzi. Acestea se folosesc la prepararea infuziilor şi pulberilor medicinale, potrivit clicksanatate.ro. Fructele, de dimensiunea boabelor de mazăre, se culeg toamna, şi pot fi mestecate în stare proaspătă, pentru stimularea apetitului. Fructele de mirt pot favoriza activitatea gastrică.

Spre deosebire de frunze, fructele conţin mai mult ulei esenţial şi, pe deasupra, tanini şi acizi organici. Preparatele din mirt sunt utilizate ocazional în tratamentul infecţiilor tractului genito-urinar. Mai mult decât atât, proprietăţile emoliente şi terapeutice recomandă mirtul în infecţii cutanate, cum sunt abcesele şi furunculele, iar uleiul esenţial este indicat în vindecarea pediculozei.

CITEȘTE ȘI: Planta ‘sălbatică’ ideală împotriva infecţiilor: Are o mulţime de vitamine şi minerale

Studiile în domeniu sugerează că mirtul ar putea fi un ingredient esenţial în tratamentele pentru diabet. Testele specifice au arătat că această plantă cu efect terapeutic poate scădea nivelul glicemiei.

Indicat în infecţii respiratorii

În prezent, datorită calităţilor antiseptice şi descongestionante, remediile din mirt se recomandă în special pentru afecţiuni respiratorii şi intestinale. În tratamentul infecţiilor respiratorii, se pot consuma infuzii din 10 g de frunze de mirt la 1 l de apă clocotită. După 10 minute de infuzat, amestecul se strecoară. Se beau 2 căni pe zi până la diminuarea simptomelor.

Decoctul din mirt se prepară din 10 g frunze uscate la 1 l de apă. În vasul acoperit, decoctul se fierbe 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi. În tratamentul abceselor şi furunculelelor se pot utiliza compresele locale. Se ia o dischetă de bumbac înmuiată în decoct şi se acoperă zona afectată. Se apelează la acest procedeu cam de 2-3 ori pe zi, alternativ cu compresele îmbibate cu ulei esenţial din mirt diluat.

Atenţie! Unele componente din uleiul esenţial pot irita sistemul digestiv, prin urmare, este indicat să foloseşti mirtul intern doar cu acordul medicului.

Uleiul de mirt are multiple acţiuni terapeutice

Uleiul care se extrage din această plantă este un lichid gălbui deschis, cu gust foarte puternic şi cu miros extrem de mentolat. Deşi are astfel de calităţi, uleiul de mirt nu este toxic şi nici iritant sau sensibilizant. Pentru a-i fi potenţate efectele terapeutice şi parfumul, aceste ulei este amestecat cu ulei de bergamotă, de salvie, de lavandă, de isop şi altele. Printre elementele de bază care sunt conţinute de uleiul esenţial de mirt se numără: cineol, myrtenol, pinene, geraniol, linalol. Toate îi conferă acestui extract acţiune antibiotică, aromatică, astringentă, anticatarală, antiseptică (pulmonar şi urinar), bactericidă, balsamică, carminativă, expectorantă, hemostatică, sedativă, tonică.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile incredibile ale ceaiului de salvie: Reglează colesterolul, glicemia, combate infecțiile și nu numai

Uleiul esenţial de mirt este adesea utilizat în afecţiunile aparatului respirator – bronşite cronice, astm bronşic, tuberculoză. Acest produs se recomandă şi în tratamentul afecţiunilor bronho-pulmonare la copii. Pentru că întăreşte sistemul imunitar, acesta se utilizează şi în caz de roşu în gât (guturai), gripă şi în boli infecţioase.

Calmant şi antiseptic

Doctorul Ruxandra Constina spune că, pentru uz extern, datorită acţiunii antiseptice, calmante, astringente, antivirale, antiseboreice, mirtul este util în tratamentul bolilor cutanate, în caz de răni, acnee, herpes, afte bucale. În prezent, mirtul este utilizat din ce în ce mai des la prepararea produselor cosmetice şi la cele pentru igiena dentară şi a gurii. Spre exemplu, în comerţ sunt numeroase tipuri de paste de dinţi, care conţin ierburi şi plante medicinale şi aromatice, cum este mirtul, dar şi produse pentru igiena scalpului şi a podoabei capilare, cum sunt şampoanele cu efect antimătreaţă.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro